zazen (soto zen)

Olet tervetullut harjoittamaan zazenia uskontoon, ideologiaan tai elämänkatsomukseen katsomatta. Harjoitus perustuu japanilaisen mestari Dogenin (v. 1200-1253) opetuksiin. Dogenin aloittaman Soto-perinteen zazenin muoto on “shikantaza”, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”vain istumista”. Se on todellakin vain pelkkää seinään päin selkä suorana istumista, jossa ei tehdä, eikä tavoitella mitään.

Ohjaaja tulee paikalle klo 16.20 mennessä, jolloin ensikertalaisten olisi hyvä olla paikalla. Ovet suljetaan klo 16.35. Harjoitus alkaa, kun kaikki osallistujat ovat valmiit. Istumme puoli tuntia. Harjoituksen jälkeen voi olla lyhyt ohjaajan tai harjoittajan puhe tai muuta jutustelua. Tila on käytössä klo 17.30 saakka.

Tunnille ei ilmoittauduta ennakkoon. Mahdolliset poikkeukset tai harjoituksen peruutukset löydät parhaiten Joogakerttulin varausjärjestelmästä.

Harjoituksen järjestää Gudo Nishijiman perimyslinjassa zenopettaja Peter Roccan ohjauksessa harjoittava Larri Vermola. Joinain kertoina on mahdollista, että harjoituksen ohjaajana toimii toinen kokenut harjoittaja.

Voit halutessasi ottaa oman tyynyn (zafu) ja alustan (zabuton) mukaan. Voit myös käyttää tilasta löytyviä tyynyjä ja alustoja.

Osallistuminen ei maksa mitään. Vuokrakulujen kattamiseksi suositellaan pientä lahjoitusta (dana), esim. 5€ / kerta. Tunnille ei voi osallistua Joogakerttulin sarjakorteilla.

 

Zazenkai

Zazenkai on yhden päivän retriitti. Päivän ohjelmaan kuuluu aamupäivän harjoitus, samu-työjakso, lounastauko, iltapäivän harjoitus ja teehetki. Päivän päätteeksi voi halutessaan jäädä juttelemaan ja juomaan teetä muiden harjoittajien kanssa. Mukaan voi tulla aamulla klo 8.45 tai iltapäivällä klo 12.30 ja istua yhden tai molemmat jaksot.

Klo 8.45 Kokoontuminen Joogakerttuliin, päivän ohjelma ja ohjeet

Klo 9.00 Zazen 3 x 40 min. välissä kinhin-kävelymeditaatio (10 min.)

Klo 11.20 Samu ja lounastauko

Klo 12.30 Iltapäivän harjoitusta varten paikalle

Klo 12.40 Zazen 3 x 40 min. välissä kinhin-kävelymeditaatio (10 min.)

Klo 15 Harjoitus päättyy Zazenkain lopuksi voi olla lyhyt harjoittajan tai opettajan puhe tai muuta jutustelua. Tila on käytössämme klo 16 saakka.

Olet tervetullut harjoittamaan zazenia uskontoon, ideologiaan tai elämänkatsomukseen katsomatta. Japanilaisen mestari Dogenin (1200-1253) aloittaman Soto-perinteen zazenin muoto on “shikantaza”, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”vain istumista”. Istumme seinää kohti kääntyneinä selkä suorassa, emmekä tee tai tavoittele mitään.

Harjoituksen järjestää Gudo Nishijiman perimyslinjassa zenopettaja Peter Roccan ohjauksessa harjoittava Larri Vermola. Joinain kertoina on mahdollista, että harjoituksen ohjaajana toimii toinen kokenut harjoittaja.

Voit halutessasi ottaa oman tyynyn (zafu) ja alustan (zabuton) mukaan. Voit myös käyttää tilasta löytyviä tyynyjä ja alustoja. Osallistuminen ei maksa mitään. Vuokrakulujen kattamiseksi suositellaan pientä lahjoitusta (dana), esim. 5-10€ / zazenkai.

Joogakerttulin sarjakortit eivät käy tälle tunnille.

Retriittien päivämäärät löytyvät Joogakerttulin tuntivarausjärjestelmästä. Zazenkaihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.