Kirsi Saivosalmi


Olen 48-vuotias turkulainen jooganopettaja ja valmistunut Janne Kontalan hathajoogan perinteisiin nojautuvasta koulutuksesta. Lisäksi olen sertifioitunut restoratiivisen joogan opettajaksi joogamuodon kehittäjiin kuuluvan Judith Hanson Lasaterin ohjelmasta.

Tunneillani korostan joogaajien yksilöllisiä tarpeita unohtamatta selkeää ja välittävää ohjausta. Opetukseni perustuu ajatukseen, että oman kehon ja hengityksen kunnioittaminen on tie hyvinvoivaan, viisaaseen elämään.

Aloitin oman joogaharjoitukseni vuonna 2011 Iyengar-joogalla. Asanoiden tarkoista linjauksista muodostui perusta, josta olen lähtenyt oman näköiselleni joogan opiskelijan ja opettajan tielle.

Mottojani: “Hiljaa hyvä tulee” ja “Vähemmän on enemmän”.

 

Jonna Nykänen

Olen löytänyt joogan pariin astangajoogan kautta 2000-luvun alkupuolella. Kehoni haasteet (vahva epätasapaino, skolioosi, jalkojen pituusero) ja polvitapaturma ovat antaneet oman haasteensa joogaharjoitteluuni. Polvileikkauksen myötä löysin täysin uuden tavan harjoitella ja suorituskeskeinen harjoittelu muokkautui aidommaksi kehon kuunteluksi. Pikkuhiljaa luovuin astangajoogan järjestelmästä ja löysin luovemman tavan harjoitteluun. Yinjooga muodostui erityisen läheiseksi harjoittelun tavaksi kuntouttaessani polveani ja siitä tulikin minulle hyvin tärkeä harjoitus.

Lähdin joogaohjaajakoulutukseen 2015 keväällä (RYT200, Modified Astanga Vinyasa Yoga) ja joulukuussa 2016 kävin toisen joogaohjaajakoulutukseni, tällä kertaa yinjoogan parissa (RYT100h, With Yin Yoga). Elokuussa 2017 kävin myös äänimaljarentoutuskoulutuksen (Pranamaa). Keväällä 2018 minusta tuli hengitysohjaaja (6 op, Turun kesäyliopisto).

Koen itselleni luontaiseksi tutkia ihmistä ja ihmisen toimintaa maailmassa. Jooga on antanut minulle tavan etsiytyä itsen äärelle ja löytää tilaa ja aikaa. Saan joogaharjoituksesta voimaa, rauhaa ja kärsivällisyyttä ja opin jatkuvasti olemaan lempeämpi itseäni kohtaan. Armollisuus ja hyväksyntä ovat ne asiat, jotka kaikista mieluiten haluaisin oppilailleni siirtää.

Tuntejani on kuvailtu rauhallisiksi, meditatiivisiksi, oivalluksia herättäviksi, ja minua ohjaajana luonnolliseksi, selkeäksi ja varmaotteiseksi. Olet mitä lämpimimmin tervetullut matolle sellaisena kuin olet, oli sitten takanasi nolla tai tuhat aurinkotervehdystä.

(Kuva: Antti Vierola)

Laura Yli-Arvela

Oma joogapolkuni alkoi astangajoogan parissa vuonna 2010. Lasten syntymän myötä myös oma keho muuttui ja lisäsin omaan harjoitukseeni enemmän perinteistä Hatha-joogaa sekä Yin-joogaa. Olen opiskellut Seasonal Yogaa eli vuodenaikajoogaa Espoossa Suvi Hakalan, Sue Wooddin ja Julie Hansonin opissa, ja valmistun Seasonal Yoga- opettajaksi elokuussa 2017 (RYT 200).

Seasonal Yogassa ihminen nähdään osana luontoa ja näin ollen huomioidaan vuodenaikojen mukana tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset myös ihmiseen. Seasonal Yogassa harjoituksen tarkoitus on säilyttää ihmisen tasapainotila ympäristön energiavaihteluihin nähden ja luoda pohja sekä henkiselle että fyysiselle kasvulle. Seasonal Yoga -harjoituksen tavoitteena on edistää fyysisen terveyden lisäksi psyykkistä, emotionaalista ja henkistä terveyttä.

Seasonal Yogassa vuodenajat ovat kevät, kesä, myöhäiskesä, syksy ja talvi. Joogaharjoitus peilataan kuhunkin vuodenaikaan ja jokainen vuodenaika edustaa erilaista elementtiä, energiaa, tunnetta, aistia ja jokaiseen vuodenaikaan liittyy tietty sisäelinpari energialinjoineen. Joogaharjoituksen lisäksi Seasonal Yogassa hyödynnetään perinteistä kiinalaista terveystietoa ja filosofiaa, sekä tehdään muun muassa Qi Gong liikkeitä täydentämään joogaharjoitusta.

Ohjaan Joogakerttulissa Seasonal Vinyasa flowta, Seasonal Yin&Yang- tuntia sekä Seasonal Body Clock- tuntia. Lisäksi pidän Joogakerttulissa Seasonal Yogan työpajoja, joissa tutustutaan ja orientoidutaan alkavaan vuodenaikaan sekä sen vaikutukseen joogaharjoituksessa. Seasonal Yoga -tunnit sopivat kaikille. Voit olla joogan parissa ensikertalainen tai jo pidempään joogannut konkari.

Joogan ohjaamisen lisäksi teen tällä hetkellä asiantuntija- ja tutkimustyötä aikuisopiskelijoiden itsensä johtamisen, ajankäytön hallintaan sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvien teemojen parissa. Lämpimästi tervetuloa tunneilleni juuri sellaisena kuin olet!

 

Larri Vermola

Zazen-harjoituksia ja yhden päivän zazen-retriittejä Joogakerttulissa järjestää Larri Vermola, joka itse harjoittaa zazenia Gudo Nishijiman perimyslinjassa zenopettaja Peter Roccan ohjauksessa.